V tomto článku sa dozviete

• Jazyk vášho psa je v skutočnosti veľmi dôležitý orgán s funkciami ďaleko za hranicami toho, čo by ste mohli hádať

• Medzi hlavné úlohy jazyka vášho psa patrí vnášanie potravy a vody do úst a pomoc pri žuvaní a prehĺtaní; pomáha regulovať telesnú teplotu dýchaním; očistiť telo; a podráždenia a rany na koži na podporu hojenia

• Existuje niekoľko problémov jazyka, ktoré je potrebné sledovať, vrátane zápalu, ulcerácie, traumy na jazyku, orálnej papilomatózy (bradavice) a nádorov

• Praktici tradičnej čínskej medicíny používajú vzhľad, farbu a štruktúru rôznych oblastí jazyka ako indikátory toho, ako dobre fungujú rôzne orgánové systémy v tele

• Ak si všimnete, že jazyk vášho domáceho maznáčika mení tvar, farbu alebo štruktúru, alebo ak má nový hrbolček alebo hrču, je dôležité, aby ste to prediskutovali so svojím veterinárom.

O ústnu dutinu, jazyk a zuby je potrebné sa dôkladne starať. K tomu vám pomôže produkt DENTAL DEEP od spoločnosti Broadreach Nature+ Viac sa dočítate TU

Je pravdepodobné, že o jazyku svojho psa príliš nepremýšľate. Aj keď pravdepodobne vidíte dosť často, pretože ho na vás denno - denne “vyvaľuje” keď sa zadýcha alebo vás oblizuje a prejavuje tak svoju lásku.  

Jazyk vášho psieho spoločníka je malý, ale veľmi dôležitý orgán. Je dlhší, než si myslíte, svalnatý. Je pripevnený k zadnej časti úst pomocou basihyoidnej kosti. Vrch jazyka je pokrytý piatimi druhmi drobných hríbovitých papíl a pórov, ktoré vedú k chuťovým pohárikom. Zvyšok jazyka tvoria malé zväzky svalov, spojivového tkaniva a tukového tkaniva. Obsahuje tiež veľa krvných ciev, a preto pri porezaní silno krváca. Všade okolo jazyka sú otvory pre slinné žľazy.

“Jazykové” problémy

Problémy s jazykom môžu byť primárne a sekundárne. Ak si všimnete tiet príznaky, váš psík môže mať problémy s jazykom:

  • nechuť k jedlu
  • abnormálne žuvacie pohyby
  • nadmerné slintanie
  • krvavý výtok
  • nepríjemný zápach vychádzajúci z úst.

Niektoré ochorenia, ktoré vyžadujú intervenciu veterinára

Glositída - Zápal jazyka sa nazýva glositída. Môže sa vyskytnúť samostatne alebo v kombinácii so stomatitídou (zápal mäkkých tkanív v ústach), gingivitídou (zápal ďasien) alebo cheilitídou (zápal pier).

Existuje množstvo možných príčin zápalu jazyka a úst, vrátane požitia cudzieho telesa, vystavenia toxickým chemikáliám alebo rastlinám, bakteriálnych alebo vírusových infekcií, imunitne sprostredkovaných ochorení, metabolických ochorení a porúch výživy.

Ulcerácia - dochádza k nej v dôsledku systémových ochorení, ako je zlyhanie obličiek alebo rakovina. Ulcerácie vznikajú aj pri zvláštnej chorobe zvanej eozinofilná stomatitída.

Nádory - jazyk je tiež potenciálnym miestom pre rast nádoru. Bohužiaľ, väčšina nádorov jazyka u psov je zhubných (rakovinových).

Orálna papilomatóza - spôsobená vírusom papilómu - výrastky na jazyku sú v skutočnosti malé bradavice. Trocha pripomínajú drobné hlavičky karfiolu a môžu sa objaviť po celej ústnej dutine. Našťastie sa tento stav po niekoľkých týždňoch vyrieši sám.

Traumy - jazyk vášho psa môže utrpieť traumu pri popáleninách, rezných ranách, prepichnutiach alebo uhryznutí.

Ranula - porucha, ktorá sa môže vyvinúť v ústach psa. Ide o cystu, ktorá rastie na spodnej strane jazyka, odkiaľ vychádzajú sublingválne slinné žľazy. Cysta spôsobuje opuch do takej miery, že jazyk môže byť skutočne vytlačený smerom k podnebiu alebo nabok. Psy s týmto stavom môžu mať problémy s jedením, nadmerne slintať alebo prejavovať príznaky bolestivých úst.

Melanóm - ploché, čierne pigmentované oblasti na jazyku a ďasnách vášho psa alebo vo vnútri pier a v ústnej dutine sú normálne. Tieto tmavé oblasti sú výsledkom mikroskopických granúl melanínu a nie je potrebné sa ich obávať. Ako pes starne, tieto oblasti melanínu majú tendenciu rásť alebo meniť tvar. Čo však nie je normálne, je tmavá oblasť, ktorá nie je plochá, ale je vyvýšená nad okolitými tkanivami. Ak si všimnete akýkoľvek typ tmavého pigmentovaného tkaniva na jazyku, perách alebo kdekoľvek v ústach vášho psa, ktoré vyzerá ako hrbolček alebo je vyvýšené namiesto plochého, je dôležité, aby sa na to ihneď pozrel váš veterinár. Môže ísť o melanóm.

Cyanóza – je to s stav, pri ktorom sa jazyk a ďasná zmenia na modrú alebo fialovú farbu v dôsledku zle okysličenej krvi. Príčiny cyanózy sú dosť vážne a zahŕňajú choroby srdca a dýchacích ciest.

Ak váš pes nie je plemeno s prirodzene tmavým jazykom ako čau-čau a ak si všimnete, že sliznice kdekoľvek v ústach alebo na perách sa sfarbujú do modra alebo fialova, je veľmi dôležité, aby ste svojho miláčika videli u veterinára čo najskôr.

Ak si všimnete niečo znepokojujúce v ústach vášho psa, mali by ste kontaktovať veterinára.

Jazyk vášho psa ako meradlo zdravia

Odporúčame, aby ste v rámci  bežnej domácej prehliadky psa  zahrnuli aj pozorovanie v akom stave je jeho jazyk. Hľadajte vredy, modriny alebo krvácanie z jazyka alebo inde v ústach vášho psa.

Skontrolujte aj hrbolčeky v ústnej dutine. Presuňte prst pod každú stranu jazyka a trochu ho zatlačte nahor, aby ste si mohli dobre pozrieť spodnú stranu jazyka, ako aj strechu úst.

Praktici tradičnej čínskej medicíny (TCM) používajú jazyk ako nástroj na poskytovanie dodatočných informácií o telesnom stave, kondície a blahobyte psa.

Zdravý jazyk je zvyčajne ružový, pokiaľ, samozrejme, nemáte čau-čau alebo šarpeja, či iné plemeno s čiernym jazykom. Jazyk by nemal byť pokrytý výrastkami, nemali by na ňom byť žiadne hrčky, hrbolčeky, alebo vyvýšené miesta.

TCM venuje pozornosť farbe jazyka:

• Bledý alebo biely jazyk môže byť znakom oslabeného telesného stavu. Táto farba jazyka je pozorovaná u zvierat s anémiou, leukémiou, problémami s krvným tlakom, stratou krvi, edémom (zadržiavanie tekutín), všeobecnou slabosťou, poruchou funkcie žalúdka/GI problémami, slabosťou pľúc, podvýživou a letargiou.

• Tmavočervený jazyk môže naznačovať hyperaktivitu niektorého z orgánových systémov tela a môže zahŕňať bakteriálnu alebo vírusovú infekciu, horúčku, stagnáciu žlčníka alebo obličiek, hypertyreózu, cukrovku, rakovinu alebo nahromadenie toxínov niekde v tele.

• Modrastý alebo fialový jazyk môže naznačovať bolesť alebo môže poukazovať na problém s cievnym systémom, srdcové choroby, problémy s krvným obehom, dýchacie problémy, ochorenie pečene, toxikózu, stres orgánov, hepatitídu alebo autoimunitné problémy .

• Žltooranžový jazyk môže naznačovať gastritídu a poruchu funkcie žlčníka alebo pečene.

Povlak na jazyku môže tiež naznačovať niektoré problémy. Napríklad, ak je povlak hustý alebo pastovitý, je to často znakom nerovnováhy v tráviacom systéme, ktorý je najväčším imunologickým systémom v tele vášho psa. K tomu často dochádza, keď v tele dôjde k premnoženiu kvasiniek a bežne sa vyskytuje u domácich zvierat kŕmených ultra spracovanou stravou, ktorým chýbajú biologicky dostupné živiny a enzýmy potrebné pre zdravú gastrointestinálnu (GI) funkciu.

Pre dokonalú starostlivosť ústnej dutiny, zubov a trávenia, ktoré s tým úzko súvisí používajte:

DENTAL DEEP

FIBIOTIC PRO

PROBIOTIKÁ s predĺženou účinnosťou

Odborný článok slúži na odborné vzdelávanie a pre prípad profilaxie. Zdravotné problémy patria do rúk veterinárom.

Autor: Viera Staviarska

Literatúra: Healtypets, Forever dog