U mačiek je priemerný vek 14 rokov, najdlhšie žijú mačky vážiace 2,2 až 4,8 kg. Priemerná dĺžka života voľne žijúcich mačiek je veľmi nízka, niektoré štatistiky uvádzajú len 9 mesiacov. Je to spôsobené najmä vysokou mortalitou mláďat v útlom veku (časté vrhy, o ktoré sa matka nezvládne postarať), mnohé mačky uhynú pod kolesami áut. Dĺžka života a jeho kvalita samozrejme úzko súvisia so životnými podmienkami a kvalitou starostlivosti, ktorú zvieraťu jeho majiteľ počas života poskytne.
 
Starnutie
je prirodzený proces, ktorý sa nevyhýba ani človeka, ani zvieraťa. S ním môžeme  pozorovať rôzne zmeny, ktoré sa týkaju celkového zdravia, vitality, ale aj mentálnej kondície.
 
Aj keď vďaka vede a dostupnosti informácii pre majiteľov sa predĺžil vek zvierat, ktoré majú pravidelnú zdravotnú starostlivosť, stale máme v tomto veľa rezerv. Spolu s vhodnou a správnou starostlivosťou je nevyhnutná komunikácia s veterinárnym lekárom,  ktorý vie včas diagnostikovať prípadné hrozby.
 
Čo znamená senior?
Starnutie každého zvieraťa a  aj každého plemena prebieha individuálne. My by sme  si želali, aby to neubiehalo tak rýchlo! U niektorého jedinca staroba prichádza pozvoľna. Iba si všimneme, že už má prejavy stárnutia, ako sú šedivé chĺpky, možno väčšia pohodlnosť. U niekoho to môže byť rýchle. Záleži od podmienok, v akých zvieratko žilo doteraz. Takmer vždy je však stárnutie sprevádzané skôr či neskôr komplikáciami. Naučiť sa pozorovať prvé signály je preto veľmi dôležité.
 
Orgánová sústavaVybrané klinické príznaky
Koža a kožné deriváty –  strata pigmentu, šedivenie, strata lesku srsti, nadmerné pĺznutie, rednutie srsti, hyperplázia apokrinných a mazových žliaz
Oči a viečka - Sivý zákal, zelený zákal, častejší výskyt zápalov očí, zvyšujúca sa viskozita sĺz, zhoršovanie zraku až úplná slepota
Dýchací a obehový systémZvýšený výskyt ochorení srdca, hypoxia – nedostatočné okysličovanie tela, chronická bronchitída
Tráviaca sústavaZnížená produkcia slín, znížená sekrécia HCl v žalúdku, znížená absorpcia živín z čreva a ich horšie využitie v tele
PečeňZníženie funkčnosti pečene, zníženie produkcie žlče
ObličkyDochádza k zmenšovaniu obličiek, znižuje sa podiel funkčného renálneho tkaniva, znížená, resp. nedostatočná funkčnosť obličiek
Pohybový aparátÚbytok svalového tkaniva, obmedzený transport kyslíka, rednutie kostí, ktoré sa stávajú krehkými, degeneratívne ochorenia kĺbov, reuma
Nervový systémZnižujúca sa úroveň prenosu vzruchov, zvýšená potreba spánku (spôsobená nedostatkom serotonínu), vyšší výskyt neuromuskulárnych porúch (trasenie) a depresie, oneskorená reakcia na podnety, zníženie schopnosti učiť sa nové veci, porucha pamäti
Zmeny v správaní – senilita
Endokrinný systémZnížená funkcia tvorby hormónov (napr. pohlavné hormóny u nekastrovaných jedincov, hormóny štítnej žľazy), zvýšený výskyt nádorov mliečnej žľazy u nekastrovaných samíc, zvýšený výskyt nádorov prostaty a perianálnych žliaz u nekastrovaných samcov
Imunitný sytémZnížená funkcia imunitného systému, zvýšené riziko infekčných chorôb, progresívny nárast nádorový
 
Je toho pomerne veľa, čo môže vášho staršieho miláčika trápiť. Poďme si teda povedať teda niečo viac o tom, ako mu môžeme pomôcť dožiť sa pokojnej a vitálnej staroby. Niečo môže byť vo vaších rukách, niečo v rukách iba veterinárneho lekára.
 
Pravideľné preventívne prehliadky ochorení
Mali by byť samozrejmosťou od veku 5 rokov. Ideálne je vyšetrenie, ktoré nám povie viac o celkovek kondícii zvieraťa. Preto súčasťou preventívnej prehliadky senior by mali byť krvné testy, a testovanie moču, sono vnútorných orgánov, dentálna kontrola, kardiologické vyšetrenie. Ak máte plemeno, ktoré má genetickú predispozíciu na niektoré ochorenie, poraďte sa s veterinárom o vhodnosti testovania.
 
Strava a výživa
Staršie psy a mačky často potrebujú stravu, ktorá je ľahko stráviteľná a majú upravené množstvo kalórií a obohatené o živiny proti starnutiu. Majú rovnako väčší problém s peristaltikou, preto je potrebné sledovať pravideľnosť stolice. Plynnatosť je tiež dôsledok zmeny funkcie tráviaceho systému. V súčasnosti je dobrý výber výživových doplnkov, ktoré zlepšia trávenie starých zvierat a zároveň dodajú organizmu potrebné vitamíny a minerálne látky. Môžete tak podporiť jeho mentálne zdravie, ale aj zlepšiť kvalitu kostí,  kĺbov či srsti.
 
Kontrola váhy
Obezita je u seniornych psov  častým problémom. Môže byť aj  dôvodom na zhoršenie zdravotného stavu.Nielen pre záťať pohybového aparátu, ale predsatvuje aj záťaž pre kardiovaskulárny sistém. U mačiek je varovným  signálom strata telesnej hmotnosti. Zmena veľkosti brucha by mala byť varovným  signálom! Môže sa jednať o problémy s tráviacim traktom, ale aj o kardiovaskulárne či obličkové problémy.
 
Parazity
Imunita starších zvierat nie je tak silná ako u mladších jedincov, poraďte sa s veterinárom o šetrnej forme pravidelného odčervovania.
 
Pohyb
Doprajte seniorom primeraný pohyb a cvičenie, ktoré ich udržuje zdravších a mobilnejších.
 
Koža
Častejšie česanie a používanie špeciálnych šampónov, kondicionérov a balzamov pre seniorov, pridávanie výživových doplnkov s obsahom vitamínov a nenasýtených mastných kyselín do krmiva. Koža starších zvierat je suchšia, viac náchylná na poranenia. Zvyšuje sa riziko kožných tumorov, preto zviera pravideľne kontrolujte a určite sa poraďte s veterinárom, aby čím skôr ste vylúčili nebezpečenstvo zhubnosti. Lámavosť sa týka aj  pazúrikov. Tie sú suhšie a krehkejšie, viac sa lámu. Pravidelne ich strihajte a ošetrujte.
 
Otlaky
U veľkých a stredných plemien psov a u psov s nadváhou je častý výskyt otlakov hlavne nad lakťovými kĺbmi. Poskytnite im vhodné lôžko.
 
Zmyslové orgány
Starecký zákal rohovky a oslabenie zraku a sluchu je pomerne častý problem. Preventívne podávanie výživových doplnkov môže proces starnutia čiastočne spomaliť, v neskorších štádiách je dôležité zaistiť hlavne bezpečnosť zvieraťa – v domácnosti odstrániť z jeho okolia nebezpečné predmety, na prechádzkach ho mať stále na vôdzke.
 
Zníženie pohyblivosti a artritída
spozorovali ste, že sa zviera pohybuje pomalšie? Je opatrné pri vyskakovaní a pohybe po schodoch? Kríva, alebo je stuhnuté pri pohybe hlavne ráno? Nuž je najvyšší čas problem riešiť. U psov a mačiek je v tomto prípade dlhodobé preventívne aj liečebné  podávanie prípravkov na ochranu chrupaviek a podporu kĺbov veľmi potrebné a má veľmi často želaný efekt, pokiaľ na to však majiteľ myslí včas a je dôsledný.  Nikdy nepodávajte zvieratám „ľudské lieky“, ale používať len lieky pre zvieratá, ktoré odporučí veterinárny lekár. Ibuprofen či Brufenu podobné lieky sú pre vaše zvieratko vyslovene NEBEZPEČNÉ!
 
Dôležitý je primeraný pravidelný a regulovaný pohyb, ktorý má význam aj ako prevencia pred ochabnutím svalstva.
 
Ústna dutina
zápach, zvýšené ukladanie zubného kameňa, zápal ďasien, paradentóza, strata zubov sú skoro vždy sprievodcom stárnutím. Nechajte chrup pravidelne skontrolovať a starajte sa oň. Pravidelná ústna hygiena s použitím produktov určených špeciálne pre zvieratá – zubné pasty, kefky, ústne vody, pasty, hračky, krmivá s čistiacim efektom. Ak je to potrebné nechajte odstrániť zubný kameň ultrazvukom v anestézii.
 
Dýchanie a kašeľ
Sú možnými signálmi ochorení srdcovocievneho systému. Vyhľadať veterinárneho lekára, ktorý môže urobiť vyšetrenie vyšetrenia srdca a pľúc.
 
Mentálna kondícia
Pripravte sa na to,  že tak, ako u ľudí aj u zvierat môže nastať postupná degenerácia mozgu – demencia. Zviera zabúda  na naučené návyky, nepýta sa von, špinenie vo vnútri, únik moča môžu,  ktorý môže byť aj prejav choroby močového, pohlavného alebo tráviaceho aparátu.
 

Seniori môžu mať problémy so spánkom, orientáciou v predtým známom prostredí. 

 
Nie je to ľahké, ale  spomeňte si, koľko radosti a duševného naplnenia vám za svoj krátky život priniesli len  tým, že boli pri vás! Zaslúžia si, aby ste ich starobou previedli dôstojne!
 
Výbornou prevenciou je podávanie výživových doplnkov pre seniorov a zintenzívnenie spoločných aktivít majiteľa so zvieraťom!
 
Autor: Mgr.Viera Staviarska
 
Zdroje: data in file