Prítomnosť sĺz je úplne normálna. Ich neprítomnosť spôsobuje každému živému organizmu vážne problémy. Ich neustály nadbytok však signalizuje problém. 
 
Prílišné slzenie? Toto sú najčastejšie príčiny: 
Cudzí predmet v oku – prašnosť, peľ, zasahovanie srsti z okolia oka
Alergická reakcia so začervenaním a opuchom 
Ektrópium/Entrópium (vytočená / vtočená mihalnica)
Anatomická abnormalita – tretie viečko
Upchaté / zúžené slzné kanáliky
Poranenie oka
Glaukóm – zvýšený očný tlak
 
Nadmerné slzenie očí nie je zvyčajne život ohrozujúce, ale je dobré navštíviť veterinára, aby zistil príčinu. Je možné, že tak predídete vážnym problémom.
 
Niektoré príčiny môžu byť veľmi bolestivé (glaukóm, luxácia šošovky) a psík trpí.
Zranenia, dlhodobé podráždenie očnej gule, môže spôsobiť druhotnú infekciu, čo môže mať vážne následky.
Alergické reakcie dlhodobo znižujú kvalitu života psa, a môžu byť aj predzvesťou budúcich vážnych problémov, ktoré môžu súvisieť so zlyhaním iných vnútorných orgánov.
 
Konzultáciou u veterinára môžete predchádzať neskorším závažným a bolestivým komplikáciám. Väčšina očných ochorení si vyžaduje skorú diagnostiku a liečbu. 
 
 
Cudzí predmet
Veľmi časté je podráždenie oka spôsobené cudzím predmetom. Ak je väčší a ide o zranenie (vpichnutý predmet) urýchlene vyhľadajte veterinára. Odstránenie takéhoto predmetu si vyžaduje odborný prístup.
Prvé príznaky nefyziologického stavu oka sú:
nadmerné množstvo sĺz
škúlenie, žmúrenie
otieranie si oči labkou
začervenané bielko
opuchnuté oko so zvýšeným slzotokom
veľa karpín po spánku 
privreté oko
zlepená srsť od slzotoku
mokré chlpy v okolí oka
Čiastočky prachu v oku, peľ, podráždenie od trávy
Alergická reakcia – uštipnutie, strava, pamlsok, pesticídy v tráve, peľ, semiačka
 
Niektoré zo spomínaných príznakov môžu nastať rýchlo, náhle. Vrátite sa z vychádzky a pes žmúri, otiera si oko, často kýcha…
 
Prvá pomoc
Vyčistenie okolia oka -  špeciálnou vreckovkou s účinnou čistiacou látkou – šetrnou k oku, vatový tampón namočený v repíku (nie harmanček), borovej vode, alebo v prevarenej vode (nie horúcej)
Použite hygienické kvapky na výplach očí
Pri podozrení na alergickú reakciu – podajte antihystaminikum (lieky na alergie napr: Prednison nebo Dithiaden. Nie každý takýto produkt z humánnej sféry je vhodný pre psa.)
 
Omývanie okolia oka, výplach očnými kvapkami bude s vysokou pravdepodobnosťou potrebné urobiť opakovane. Ak sa stav nezlepšuje po viac ako 2-3 dňoch dôslednej starostlivosti, je potrebná konzultácia u veterinára.
 
 
 
Pri niektorých typoch plemien je vhodné dbať na hygienu oka a očného okolia pravidelne. Zvyčajne sa jedná o plemená, ktoré majú dlhšiu srsť v okolí oka. Oči sú často zaslzené, v ich okolí a v oku sa tvorí druhotná infekcia. Takýmto jedincom každý deň utierajte okolie očí a očné kútiky špeciálnymi antiseptickými vreckovkami. Pravidelnou starostlivosťou zabezpečíte pekné okolie zdravého oka. 
 
Entropium, ektropium
Je dvojica najčastejších problémov. Ak nepomáha lokálna pomoc – očná masť, očné kvapky, očný gel, potom je potrebné riešiť problém chirurgicky. Niektoré plemená sú postihnuté viac.
Entropium -  mihalnica vtočená do vnútra oka. Mihalnica trením spôsobuje podráždenie očnej gule. Oko je často zapálené, prižmúrené, opuchnuté, zvýšený slzotok. Iritácia spôsobuje bolesť, pes môže trpieť nechutenstvom, je podráždený. Veľmi často sa objavuje druhotná infekcia. Môže dôjsť k ruptúre a trvalej deštrukcii očnej gule. Častejšie u plemien: shar pei, chow chow, mops, bernardín, bulldog…
 
Ektrópium – fyzický opak entrópia. Ide o vychlípenú mihalnicu (spodnú). Oko je tak otvorené, mihalnica neplní svoju ochrannú funkciu. Oko je prístupné prachu, nečistotám, infekciám. Časté u molosoidných plemien, ako je Bloodhound, Boxer, American and English Cocker Spaniel, Basset Hound, Bernese Mountain Dog, Bouvier des Flandres, Chow Chow, Clumber spaniel…
Tretie viečko
Prolaps, výron žľazy tretieho viečka, je nepríjemný stav, ktorý môže viesť k ďalším problémom, ako sú infekcie a suché oko. U ľudí sa nevyskytuje, preto sa veľmi prekvapia, keď takýto stav vidia u psa. Postihuje rôzne plemená, vrátane krížencov. Častejšie sa však vyskytuje u mopslíkov, buldogov, rotvajlerov… a veľmi často u mladých psíkov. S návštevou veterinára neváhajte. Dovtedy oko udržiavajte v striktnej čistote (očné kvapky, gél, masť a čistota očného okolia). Veľmi často je potrebný chirurgický zásah. 
 
Glaukóm, luxácia šošovky… (POAG, PILL)
Je veľa očných komplikácií u ktorých včasná diagnostika a liečba hrá dôležitú úlohu. Medzi takéto patrí aj glaukóm – zvýšený očný tlak. Skorá liečba uchráni vášho psa od veľkých bolestí a neskoršej slepoty. Všímajte si každú abnormalitu napr: zväčšenie očnej gule, začervenané bielka, slzenie, časté nadmerné karpiny, rôzna veľkosť zreničky… 
 
Upchaté, zúžené slzné kanáliky a infekcie očí
Aj keď to znie paradoxne, ale upchatý slzný kanálik spôsobuje nadmerné slzenie a vysokú pravdepodobnosť infekcie oka. Ako je to možné? Vysvetlenie je v samotnej anatómii oka.  Slznými kanálikmi stekajú slzy do nosa. Pri alergický reakciách si všímate väčšie zahlienenie u psa a výtok z nosa. 
Ak sú upchaté alebo zúžené slzné kanáliky, odtok cez nos nie je možý. Dochádza preto k nadmernému slzeniu, a v prípade zápalu a infekcie aj nahromadeniu hnisu vo vnútornom kútiku oka. 
Upchatie slzných kanálikov môžu spôsobovať infekcie alebo zápaly slzných kanálikov a očí.
Ak je upchatie / zúženie vážne, môže dôjsť k výronu tretieho viečka a k vážnemu poškodeniu oka. Preto tento jav nepodceňujte.
Takýto problém potrebuje elimináciu ložiska infekcie (antiinfektívne kvapky, gély) prepláchnutie slzných kanálikov a v krajných prípadoch aj operačný zásah.
Prevenciou je včasný záchyt zápalu a infekcie, aby sa problém nerozšíril. Pravidelné účinné čistenie očí. Hlavne nepodceňovať tvorbu karpín, hnisu a nadmerného slzenia. 

Každý takýto problém si vyžaduje intervenciu človeka. Buď hneď na začiatku čistiacimi očnými kvapkami, antiifektívnymi kvapkami, lieky – kvapky na zníženie očného tlaku, suplementy na zlepšenie funkčnosti rohovky, znižovanie očného tlaku a podobne. Je však nevyhnutné, aby ste pri pretrvávaní problémov navštívili očného špecialistu-veterinára ktorý urobí vyšetrenia vysoko presnými citlivými prístrojmi. Určite neváhajte.
Niekedy sa totiž problém vyrieši rýchlo a jednoducho...Ak však pretrváva, neváhajte konať.…

Problémy so zrakom patria do rúk odborníka, špecialistu veterinára - oftalmológa. Na Slovensku máme špičkových oftalmológov. Odborná spoločnosť, ktorá sa zaoberá chorobami zraku u zvierat sa volá SVOS - Slovenská veterinárna oftalmologická spoločnosť. Orientujte sa na odborníkov. Určite si nájdete kontakt na niektorého vo vašej blízkosti. www.svos.sk   Alebo nás kontaktujte, radi vám v tom poradíme.

Autor: Mgr. Viera Staviarska

Literatúra:
https://wagwalking.com/symptom/why-is-my-dog-tearing
https://www.msdvetmanual.com/eye-diseases-and-disorders/ophthalmology/eyelids
https://www.pawlicy.com/blog/cherry-eye-in-dogs/
https://veterinaryhub.com/cherry-eye-disease/
https://www.petinsuranceu.com/cherry-eye-dogs/
http://orlklinika.sk/dt_procedures/slzne-cesty/

 
 
 
 
 
 
 
  • 23. 4. 2022
  • Kategória: Zrak, oči
  • Komentáre: 0
Súvisiace články
23.12.2021
Ako to vidí pes… Mýty a fakty
04.01.2022
Kazuistika - Dermatitída v očných kútikoch-pes
10.04.2022
POAG - primárny glaukóm