Niektoré fakty mi prídu veľmi samozrejme, ale množstvo príhod, o ktorých počúvame denno-denne ukazuje na to, že aj starý harcovníci vedia zakopnúť… a poznáte to. Malý kameň, ale veľká zlomenina, keď sa potknete v ten najnevhodnejší čas…

Keď nepoznáme, že sme dehydrovaní my, ako poznáte, že je pes?!
V terajšej teplote by podľa dostupných údajov mala byť polovica čitateľov v niektorom štádiu dehydratácie. Ako ste na tom vy? Krúti sa vám v hlave a stále sa sťažujete na nízky tlak a únavu? No tak to ste vy… Pokračujte v čítaní, až keď si donesiete a vypijete aspoň jeden pohár mierne chladnej vody…Vravela som vody…nie kávu…takže znova. Jedným z príznakov dehydratácie je strata pružnosti pokožky. Ak si myslíte, že váš pes môže byť dehydratovaný, vykonajte túto jednoduchú kontrolu. Zdvihnite kožu na chrbte a pusťte. Mala by sa prirodzene vrátiť na svoje pôvodne miesto. Ak ostane zdvihnutá, je to príznak nedostatočnej hydratácie. Ďalším príznakom je sucho v ústach. Tá neskoršia fáza sú vpadnuté oči a kolaps.

Nie len ženská vie byť náladová
Pri dlhších teplách začínajú byť psy na horúčavu precitlivení, trpia nespavosťou, úzkosťou. V noci sa bezprizorne motajú a my nespíme strachom, čo sa s nimi deje. V takom prípade, skúste lepšie vychladiť miestnosť kde spia a do vody pridajte elektrolity. (Dostupné na veterine v sáčkoch na rozpustenie vo vode, alebo ako už hotová obohatená voda). Psa nenechajte piť hltavo a jednorázovo. Pri nadmernom požití vody môže dôjsť k jej vyvráteniu, alebo k inej záťaži organizmu.

Pitný režim
Uistite sa, že váš pes má vždy k dispozícii čerstvú misku s vodou. V horúcom počasí budú piť viac, takže ich budete musieť pravidelne kontrolovať a dopĺňať.

Voda v miske sa veľmi rýchlo zohreje a je z nej teplá žbrnda v ktorej sa tak akurát množia infekcie. Stráca schopnosť vhodne občerstviť a chrániť psa pred dehydratáciou. Meňte a dopĺňajte vodu v miskách častejšie. A hlavne, nech je táto voda psovi dostupná. Pri pravidelnom prísune vody by sa váš pes nemal dehydratovať. Stať sa však môže.

Celá família ide na dovolenku? Pri cestovaní je pitný režim mimoriadne dôležitý. Ak si spomeniete na vodu až na ceste, vedzte, že ochutená minerálka, zakúpená na pumpe psovi veľmi nechuti… ak ju odmietne, je vystavený riziku. On to nevie…vy áno, takže vodu pekne z vodovodného kohútika. Áno, keď je to nutné panička pôjde na WC pumpu. A my želáme, aby bola voňavá a uprataná!

Nie je miska, ako miska
Štúdie potvrdili, že materiál z ktorého je vyrobená miska na vodu a krmivo môže ovplyvniť zdravie psa. Ako? Ak ostáva nejakú dobu bez údržby a voda sa tam iba dolieva, dochádza na jej povrchu k množeniu a prichytávaniu choroboplodných zárodkov ( baktérie, kvasinky a pod…) Tento proces prebieha najmasívnejšie na miskách z plastu a hliny ( s glazurou samozrejme). Najbezpečnejšie sú misky kovové a silikónové s certifikátom používania v potravinárstve (žiadajte k nahliadnutiu pri kúpe – ak máte odvahuJ))

Ako zistíte, že miska je zdraviu škodlivá? Na začiatku ťažko, ale potom, deň neskôr prejdite po povrchu prstom… Urobili ste tak? Je povrch klzký? Nechváľte sa tým a choďte na hanbu… ale pred tým misku vyumývajte a doplňte čerstvou vodou.

Kŕmenie
Zdá sa vám, že pes stratil apetít? Neľakajte sa. V dlhotrvajúcich páľavách je to veľmi častý jav. Zjedia menej a je to normálne. Súvisí to aj s výdajom energie počas dňa. Spomeňte si na seba… Tiež ste v lete lenivejší, nevyleziete každý deň na páľavu behať, alebo cvičiť. Pes jedlo redukuje prirodzene. A je to tak správne. Niekedy vynechá denné kŕmenie. Ďalšie by však už mal prijať s radosťou. Je na vás, aby ste ustrážili mieru normality.

Zvážte aj zmenu času kŕmenia na skoro ráno alebo neskôr večer, keď je organizmus s horúčavou vysporiadaný.

Prechádzky
Prechádzky v ranných a večerných hodinách sú pre vášho psa oveľa lepšou voľbou, ako prechádzky v horúcom popoludňajšom slnku. Videli ste už zničené labky od horúceho betónu, či asfaltu? Stačia 2 minúty…takto to vyzerá.

Veľký dôvod na to, aby ste na prechádzky a hry volili radšej trávnatý povrch a nie čas páľavy!


Vždy berte so sebou vodu a misku. Ponúkajte psovi pitie každých 30 minút. Pozor na alternatívne zdroje vody – jazierka bez filtrácie vody, bez odtokov, žaburiny…v lete je to zdroj veľkej nákazy.

Ak je váš pes za normálnych okolností na prechádzkach veľmi aktívny – behavý, skákavý, skúste ho v tomto období upokojiť a hrajte sa s nim menej energické hry.

Pelechy a ležadlá
Vhodné je používanie chladiacej podložky a chladiace vesty. Pozor na ich váhu, nech psík nebehá s ťažkým vodnatým brnením. Ak zvolíte ľahšiu formu, aby zbytočne nerobila psovi záťaž pri pohybe, možno to ocení… Naši psy ich však nemajú radi. Preto volíme nie hrejivý zimný povrch, ale skôr tkaný koberec, tkanú látku, vyvýšené ležadlá a priestor v tieni.

V aute

Pes, ktorý zostal v aute počas horúčav môže počas 10 minút utrpieť tepelný stres a rýchlo zomrie.

Každý rok sa preleje veľa sĺz pre túto nedbalosť majiteľov! Nikdy nenechávajte psa v aute ani za mierne teplého dňa. Nechať okno otvorené pár centimetrov, parkovať v tieni alebo nechať v aute misku s vodou NIE JE postačujúce.

Teplota vo vnútri vozidla sa nemusí zdať príliš vysoká, ale teplota vo vnútri stojaceho vozidla sa môže rýchlo zvýšiť až na dvojnásobok vonkajšej teploty. Iba pár krátkych minút a zabijete si svojho milovaného psa!

Ak narazíte na psa, ktorý zostal v aute v teplom dni, okamžite zavolajte políciu. Budú môcť podniknúť príslušné kroky, v prípade potreby vniknúť do auta, aby psa zachránili.

Zimné záhrady
Milujem ich a naši majú do nej špeciálny vstup cez vlastné dvierka. POZOR, ale je to podobné ako nechať svojho psa v aute v horúcom dni.

Keď idete von, nikdy nenechávajte psa vyvretého v zimnej záhrade.

To isté platí pre skleníky a podobné uzatvorené priestory, ktoré sa na letnom slnku rýchlo prehrievajú. Ak vychádzate z pareniska, či skleníka, skontrolujte, či ste tam nechtiac nezatvorili svojho verného záhradníka. Psa. Vy ste na koho mysleli?:))

Leto a vy do basy?
Vždy sa uistite, že váš pes má možnosť schovať sa v tieni. Nedať mu túto možnosť a ešte aj nedopriať dostatok vody, je už klasifikované ako regulárne týranie psa, za ktoré môžete byť trestne stíhaný. Chutné buchty v base sú vraj iba literárny pojem…

Môže mať pes úpal? A aký!...
Niektorí jedinci milujú opaľovanie sa… Budú sa vypekať na horúcom slnku a potom skolabujú, keď sa chcú dosunúť niekam inam… Ich kožuch ich do istej miery chráni pred tým najhorším. Je určený na reguláciu tepla, ale aj chladu. Pes nemá potné žľazy na tele, preto svoju teplotu reguluje hlbokým dýchaním a cez jazyk. Krátkosrsté plemená a plemená so skráteným nosom, starší, mladší, s nadváhou a výraznými papuľami majú v horúčavách väčšie problémy. Je na majiteľovi, aby si pozorne všímal príznaky prehriatia a zároveň, aby im predchádzal. Kontrolujte riskantným jedincom pohyb na otvorenom slnku a skúste ich denný režim alokovať do menej rizikového prostredia.

Mimoriadnu  pozornosť venujte psom s kardiovaskulárnymi problémami, diabetikom a na liečbe s ATB, alebo inými liekmi, ktoré môžu byť so slnkom kontraproduktívne!

Luxus, ktorý je potrebný
Presuňte psa do chladnejšieho priestoru a začnite ich mierne ochladzovať. Čo takto vodná para pri kotercoch? Moderné a účinné riešenie… Väčšina psov zbožňuje rozstrekovanie vody z hadice. Je to zábavná ochladzovacia aktivita. Skúste nafukovacie bazéniky ( detské) naplnené vodou.

Ak horúčava kulminuje, opatrne ich (psov…) prikryte studenou vlhkou utierkou. Nepoužívajte ľad alebo veľmi studenú vodu. Môže to byť obrovský šok pre ich obehový systém.

Domáce zvieratá bielej, alebo svetlej farby sú vo väčšom riziku, že sa na slniečku spália. Na exponované miesta a na špičkách uší, na čele, nos alebo na akýchkoľvek miestach, ktoré by ste mohli spáliť, použite detský opaľovací krém.

Kožuch v lete?
Chodíte pravidelne so psíkom na letný zostrih do salónu? Pamätajte, že vyholiť na minimum je zlé rozhodnutie. Ak skrátiť, potom tak, aby sa ponechala dostatočne dlhá srsť na tele, ktorá psíka pre spálením ochráni. Aj chlpy nad očami sú výbornou ochranou pred agresívnym slnkom. Také prírodné okuliare.

Poznáte príznaky úpalu u psa?
Pes je nespokojný, rozrušený a môže sa vám zdať úzkostný alebo nešťastný. Máte pocit, že nevie čo chce, nalieha na vás, ale neviete identifikovať kde má problém

  • Dýchanie je nadmerné a ťažké a môže začať slintať
  • Pes ťažko dýcha, má sklovité oči, má tmavo červené ďasná
  • Telesná teplota stúpla do bodu, keď smrť buniek v mozgu vedie k záchvatom, kóme a nakoniec k smrti. V týchto neskorších fázach, dokonca aj pri intenzívnej veterinárnej starostlivosti, vaše pes pravdepodobne zomrie. Tento proces môže nastať už pri veľmi krátkom prehriati v aute (5-10 min), alebo pri pobyte na priamom slnku.

Záhradné jazierka
Veru pekné a romantické. Ak však používate na údržbu jazierok a bazénov chemické látky, dezinfekciu, či iné činidlá napríklad na hubenie rias… Stávajú sa tak riskantnými pre vašich domácich miláčikov. Voda takto upraveného bazéna či jazierka je na pitie NEVHODNÁ.

Mgr. Viera Staviarska