Čo je  skutočný HOT SPOT? Ako ho účinne eliminovať, ako minimalizovať jeho výskyt v budúcnosti?

Ak chceme zasiahnuť účinne, musíme poznať príčinu, liečbu a prevenciu.

HOT SPOT (Pyotraumatická dermatitída) je bakteriálna infekcia kože.

Historicky sa tento prejav na koži nazýval „letný ekzém“, pretože s príchodom teplejších dní, dažďov z tepla, kúpaním a plávaním sa vyskytuje oveľa častejšie. Leto znamená vysoké denné teploty a sparno. Čo je ideálne prostredie jeho výsky. Niekedy sa stretneme aj s výrazom povrchová pyodermia. Pyotraumatická dermatitída (hot spot) je veľmi častá u psov, ale zriedkavo sa vyskytuje aj u mačiek.

Ako vyzerá HOT SPOT?
Typické je, že lézia vzniká veľmi rýchlo. Je to niekedy krátka chvíľa a vy zaregistrujete červený, mokvavý raš na koži. Zo začiatku má sladkastú vôňu, čoskoro však bakteriálny rozklad a infekcia spôsobujú, že nepríjemne zapácha. Rýchle sa rozvíjajúce zmeny majú väčšinou kruhový priemerom niekoľko centimetrov. Tvoria sa silné erózie, zápal, dochádza k lokálnej strate srsti s prítomnosťou sekrétu. Prítomné je najčastejšie jedno ložisko s dominantnou lokalizáciou na bedrách, krížovej oblasti, krku, chvoste, stehnách, na hlave v blízkosti uší. 

Pre svoj charakter – zapálené, teplé, citlivé, mokvavé, svrbivé, boľavé miesto sa začal takýto kožný prejav volať HOT SPOT (horúce miesto). Lézia je často bolestivá. Preto sa jej pri ošetrovaní dotýkajte opatrne.  

Vyskytujú sú často ojedinele, s dobre ohraničenými okrajmi. Ak nie sú okamžite liečené, môžu sa rýchlo rozšíriť. Vyskytuje sa častejšie u dlhosrstých psov, ale nie výlučne.

Prečo vzniká HOT SPOT?
Príčiny sú rôzne. Môže ísť o poškodenie kože spôsobené seba-traumou, alebo nadmerným olizovaním, škrabaním alebo hryzením určitej oblasti tela. Najčastejšie príčiny:
Potravinové alergie a kontaktná alergia (dráždivé látky napr. aviváž v deke, čistiaci prostriedok na dlážku…)
Vonkajšie parazity a uhryznutie hmyzom (blchy, kliešte, komáre)
Nedostatočná hygiena srsti (špinavá a splstnatená srsť)
Zachytená vlhkosť v srsti – v lete časté kúpanie, plávanie, daždivé obdobie spôsobujúce dlhšie navlhnutie srsti
Zaparená srsť, stuchnutá srsť – hlavne v lete
Vlhké prostredie v kotercoch
Problémy so správaním (úzkosť a nuda) – vyhryzovanie
Vnútorné parazity
Upchaté análne váčky
Artritídy alebo dysplázie bedrového kĺbu, ktoré spôsobujú, že pes neustále olizuje bolestivé miesto.
Je HOT SPOT nákazlivý?
Často sa pýtajú hlavne majitelia s viacerými domácimi zvieratami. Samotný hot spot nie je nákazlivý. Môže byť však spôsobený parazitmi, ktoré sa môžu rozšíriť aj na ďalšie zvieratá. Rovnaké vlhké, nevyhovujúce prostredie môže postupne spôsobiť problém aj u ďalších jedincov.
 
Liečba 
Konajte čo najskôr. Od včasnosti vášho zásahu záleží, či hot spot rýchlo zmizne, alebo sa začne šíriť a komplikovať bakteriálnou infekciou, druhotnou infekciou v dôsledku škriabania, alebo aktivitou patogénu. 
Lézie postupujú rýchlo a môžu sa v priebehu niekoľkých hodín zmeniť na veľké, bolestivé, červené a mokvajúce. Hoci nie sú život ohrozujúce, zapálené, mokvajúce miesta môžu byť pre psa bolestivé. Ak sa lézie neliečia, a nerieši sa základná príčina, môžu viesť k bakteriálnym infekciám a nezvratnému poškodeniu kože.
 
Liečebný zásah musí byť rýchly a účinný.
Pred liečbou je často potrebné vyholenie a odmastenie postihnutého miesta a včasné vyčistenie dezinfekčným roztokom. Aplikujte vhodný prípravok niekoľkokrát denne. Sú to napríklad prípravky s účinnou látkou Hypochlorous acid, aktívne striebro, Hypermangán, alebo produkty obsahujúce extrakty z vlašského orecha, tea tree olej, aloe vera. Na trhu je viac vhodných produktov. Zamerajte sa na účinnosť - dobrú koncentráciu účinnej látky, špecializované produkty na hot spoty. Ideálne sú produkty, ktoré zároveň tlmia svrbenie a zápal. To zabezpečí aj správne zvolená účinná látka. 
Vyholenie je potrebné hlavne u dlhosrstých plemien. Chlpy môžu zasahovať do zapáleného miesta a spôsobovať podráždenie a bolesť. Dbajte na citlivé zaobchádzanie, lebo miesto je bolestivé. Nezabudnite dôkladne dezinfikovať nožnice, alebo nástroj, ktorým budete holiť miesto. Aj minimálna kontaminácia spôsobí enormné bujnenie a šírenie lézie.
Ranu kontrolujte. Ak si všimnete, že stále mokvá, opakujte aplikáciu produktu, ktorý je určený na dezinfekciu, antibakteriálny spray.
Snažte sa držať postihnuté miesto suché. Preto na liečbu nie je vhodné používať maste.
Hlavne v horúcom období kontrolujte psa, či nevznikajú nové zapálené mokvajúce miesta.
Ak je potrebné psa vykúpať, používajte šampón antibakteriálny (s obsahom chlorhexidinu, ketakonazolu, silíc, koloidného striebra) VŽDY po vykúpaní psa dôkladne vysušte.
Vzduch pomáha pri hojení. Napomáha tomu vyholenie okolia lézie. Vlhkosť podporuje vývoj infekcie.
Neprekrývajte postihnuté miesto gázou, alebo náplasťami. Vlhkosť zhoršuje situáciu.​
Neaplikujte maste.
 
Niektoré hot spoty vymiznú rýchlo a spontánne. Často hneď po použití dezinfekčného prípravku vidíte výsledok.  Záleží od príčiny. Niektoré si vyžadujú väčšiu trpezlivosť a niekedy aj intervenciu veterinára. Dôležité je zamyslieť sa a hľadať a odstrániť príčinu.
 
Opakované, agresívne hot spoty potrebujú diferenciálnu diagnostiku. S tým si poradí veterinár. Musí zistiť možnú príčinu, typ kožného problému a stanoviť liečbu. Na to je potrebné urobiť vyšetrenie zvieraťa, cytológiu na zistenie typu baktérie, kultiváciu a testovanie citlivosti na účinnú liečebnú látku. Vďaka tomu sa môže stanoviť správna liečba a vylúčiť iný problém, ako napríklad demodikóza, dermatofytóza, alergia…
V niektorých prípadoch je nevyhnutná liečba antibiotikami,  podávanie protizápalových liekov a liekov na stlmenie svrbenia.
 
Plemenná predispozícia? 
Pyotraumatická dermatitída – hot spoty sa objavujú častejšie u dlhosrstých plemien a plemien s hustou podsadou. Ide o plemená napr:  novofudlanský pes, nemecký ovčiak, čau čau, bernský salašnícky pes, dlhosrstá kólia, bobtail, jazvečík,  retrívre, setre.
Častejší výskyt u plemien krátkosrstých: šarpej, doberman, nemecká doga, boxer, anglický buldog, neapolský mastin, brazílska fila.
 
Prevencia
Dbajte, aby váš pes bol celoročne chránený pred blchami.
Ochráňte psa pred kliešťami a bodavým hmyzom.
Prečesávajte a kefujte srsť psa v letnom období. Prekysličujete tak pokožku, zlepšujete jej vitálnosť. Pomôžu aj aktívne hry, pri ktorých sa prevzdušňuje srsť.
Pravidelne kúpte psa v antibakteriálnom šampóne. Častosť zvážte od miery aktivity psa v prašnom prostredí, podľa znečistenia srsti.
Ak váš pes v lete rád pláve, postarajte sa o dôkladne vysušenie srsti, kontrolujte a prečesávajte podsadu. Nech si neľahá na spánok vlhký.
Nedovoľte zaparenie srsti v horúcom počasí.
Hneď ošetrite každý škrabanec.
Vytláčajte análne váčky.
Kontrolujte správnu činnosť štítnej žľazy (pri častých epizódach).
Skúmajte, či v prostredí nie je alergén, ktorý psovi spôsobuje opakujúce sa kožné reakcie.
 
Čo ešte môže pomôcť pri podpore liečby, či prevencii? Zopár „babských“ rád.
Doprajte psovi kúpeľ z vinným octom (môže byť aj obyčajný) . Posledný spŕška vody počas kúpania. ( koncentrácia 1 diel ocot : 10 dielov voda). Zlejte po srsti a už neoplachujte vodou. Vysušte psa. Takáto spŕška robí s kožou a srsťou zázraky...
Vitamín E. Rozlomte kapsulu a olej naneste rovno na ranu.
Biotín – pôsobi na kvalitu kože a srsti. Užívanie však odporúčame dlhodobo. Začať podávanie pri akútnom hotspote nie je účinne. Myslite na podávanie skôr a preventívne.
Tea Tree olej je známy ako prírodný protizápalový liek.  Má potenciál antivirálny a antiseptický. Pozor, silná koncentrácia môže pôsobiť dráždivo a bolestivo.
Čistá epsomska soľ – bez kozmetických aditív (roztok 1 lyžica / 2dcl vody). Kúpeľ, alebo častý postrek postihnutého miesta.
 
Hot spot je veľmi nepríjemný. Dôležitý je včasný a účinný zásah, aby sa nerozšíril a nestal závažným.  Čas a účinná látka zohrávajú v tomto prípade dôležitú úlohu. Neexperimentujte.
 
Autor: Mgr. Viera Staviarska, poradca chovu pre plemeno shar pei
 
Literatúra
https://www.veterinarians.org/hot-spots-on-dogs/
https://www.petmd.com/dog/nutrition/coconut-oil-dogs-understanding-benefits-and-risks
https://www.veterinary-practice.com/article/pyotraumatic-dermatitis-acute-moist-dermatitis-hot-spot
MVDr. Mihok Tomáš, PhD. – Pyodermia, https://www.psickar.sk/najbeznejsie-ochorenia/krycia-sustava-psa/pyodermia
Erin E. Aufox, Acute Moist Dermatitis, Dermatology 2019, DVM, University of Tennessee 
Súvisiace články
26.12.2021
Atopická dermatitída (AD) u psov a mačiek - Závery štúdií