V štúdii podávali jednej skupine zvierat krmivo s obsahom množstva skvasiteľnej vlákniny, obohatené o propionát a butyrát, dvoch mastných kyselín vzniknutých črevnou fermentáciou rozpustnej vlákniny. (K niektorým z najlepších foriem fermentovateľnej vlákniny patrí ovocie, zelenina, fazuľa, avokádo, ružičkový kel a ľanové semienka.) Ďalšia skupina hlodavcov bola kŕmená potravou obsahujúcou tuky, cukry, a tiež doplnená vláknom. A tretia kontrolná skupina bola kŕmená stravou podobnou najčastejšej strave človeka, jedla s obsahom tuku a cukru často bez vlákniny.

Vláknina sa ukázala, ako priam kúzelná zložka,
ktorá sa u skupiny hlodavcov s množstvom vlákniny prejavila znížením telesnej váhy a omnoho menším rizikom rozvoja cukrovky. Zároveň sa preukázal nárast črevných baktérii, ktoré výrazne pomáhajú pri trávení a správnom fungovaní metabolizmu. Tieto baktérie tiež pomáhajú brániť zápche. V tejto skupine dochádzalo k lepšej tvorbe glukózy, čím je organizmus lepšie chránený pred vznikom cukrovky, pretože tak má väčšiu citlivosť na inzulín.

Preukázalo sa, že vláknina vo výžive ako v živočíšnom tak i v ľudskom organizme plní veľa prospešných  úloh a z tohto dôvodu pri jej správnom uplatňovaní vo výžive zvierat a človeka môžeme predísť rôznym ochoreniam.

Význam vlákniny vo výžive

  • má absorpčné, fyzikálne a pútacie vlastnosti
  • viaže vodu
  • viaže žlčové kyseliny a iné nežiaduce látky, ktoré sa dostávajú do organizmu zvierat spolu s krmivom
  • vyvoláva pocit nasýtenia
  • Choroby spôsobené nedostatkom vlákniny
  • Dvanástnikový vred
  • žlčových kameň
  • cukrovka
  • artritída
  • rakovina hrubého čreva
  • srdcovo-cievne ochorenia
  • hromadenie nadbytočných tukových zásob v organizme

Vláknina - najdôležitejšie probiotikum
Vláknina v potrave je zjednodušene zvyčajne klasifikovaná do troch skupín:

  • rozpustná vláknina, ako sú pektíny a rôzne gumy,
  • nerozpustná vláknina, ako napríklad celulóza,
  • zmiešaný typ vlákniny, ako napríklad otruby.

Najdôležitejšou spoločnou charakteristikou všetkých troch skupín je, že sú rezistentné na účinok hydrolytických enzýmov tráviaceho traktu, čo z nich robí vhodný substrát pre mikrobiálnu fermentáciu v nižších častiach zažívacieho traktu.

Rozpustná vláknina tvorí dôležitý zdroj bakteriálnej fermentácie a mikrobiálnej produkcie nutricientov, antioxidantov, vitamínov, rastových a iných dôležitých faktorov.

Rozpustná vláknina sa nachádza v ovocí, fazuli, hrachu, ovsených otrubách a obzvlášť v chia semienkach, a má gélovú konzistenciu, ktorá zlepšuje stolicu zvýšením veľkosti objemu v hrubom čreve. Rozpustná vláknina na seba v tenkom čreve viaže cholesterol a dostáva ho z tela von. Určité druhy rozpustnej vlákniny ako napríklad pektín (nájdeme ho v jablkách) a guarová guma (obsiahnutá v chia semienkach, ovsenej kaši, strukovinách a mangách) spomaľujú uvoľňovanie cukru obsiahnutého v strave, čím redukujú riziko cukrovky.

Nerozpustná vláknina sa nachádza v listovej zelenine, šupkách, orechoch, semienkach, fazuliach a plevách zŕn.

Pod mikroskopom vyzerá nerozpustná vláknina ako “špongia”. Každý jej kúsok dokáže absorbovať niekoľkonásobne viac toxínov ako je jej objem. Nerozpustná vláknina dokáže udržať niekoľkonásobne viac toxínov, ako je jej vlastná veľkosť.

Jednoducho povedané, vláknina je pre organizmus veľmi dôležitá, pretože bez jej napomáhania pri vylučovaní by sa väčšina toxínov nahromadila v organizme.

Tie prichádzajú z inhalovaného prachu a azbestu, z nestrávenej potravy, nestráviteľných ťažkých kovov a pesticídov, nevhodnej stravy, infekcií. Dostatočnou konzumáciou nerozpustnej vlákniny sa napomáha vylučovaniu toxínov z tela jednoduchou a prirodzenou cestou – stolicou.

Všetkého veľa škodí
To platí aj pre vlákninu. Preto je potrebné vedieť kedy je vhodný čas na zvýšený príjem vlákniny a kedy nie.

Mnohé druhy zeleniny sú bohatým zdrojom vlákniny. Vláknina, v odporúčaných množstvách, je jednou z najzdravších živín pre telo – podporuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a taktiež krvný tlak, zmierňuje pocity hladu a znižuje riziko vzniku obezity a predčasnej smrti. Avšak, príliš veľa vlákniny môže mať negatívne účinky! Prebytok vlákniny v strave môže viesť k nedostatku živín, bolestí brucha, tráviacim ťažkostiam a dokonca aj k zablokovaniu tráviaceho traktu!

Pre W2go portál  a LPZ Viera Staviarska

Súvisiace články
14.01.2022
Potravinové správanie psov
15.04.2022
Trpí váš pes črevnými problémami? Možno má gastritídu!