Ak sú psy do seba zahryznuté, snažme sa konať s rozvahou, psy nebijeme a ani neťaháme, pretože tým môžeme spôsobiť oveľa väčšie poranenie, následkom čoho môže dôjsť k oddeleniu kože od podkladu s následnou dlhšou dobou liečenia.

Ak si nie sme istí , či rany, ktoré pes pri bitke utŕžil sú hlboké alebo nie, nechajme to radšej na posúdenie veterinárovi.

Rany sa často na prvý pohľad zdajú menšie, než aké v skutočnosti sú.

Následne treba ostrihať srsť v jej okolí a prípadnú srsť zatlačenú do rany povyberať von. Veterinár okolie rany znecitlivie, takže sa nemusíte báť, že by váš pes pociťoval ďalšiu bolesť. Väčšina rán pohryzením sa nešije, ale sú prípady, kedy práve veterinár musí rany zväčšiť pre lepší prístup (a vyčistenie) a tie následne zašiť. To si potom vyžaduje aj podávanie antibiotík.

Rany je potrebné držať v suchu (zabrániť nadmernému lízaniu psom) a čisté.

Poväčšine stačí ranu každý deň skontrolovať a použiť nejaký dezinfekčný zásyp, spray s účinnou látko alebo dnes ešte stále veľmi podceňovaný včelí med.Vyvarujme sa hlavne dlhodobému používaniu napr. peroxidu vodíka či prípravkov na báze anorganického jódu (betadine). Sú to prostriedky tzv. „prvej pomoci“ a pri dlhodobejšom používaní narušujú aj zdravé bunky a tým sa hojenie môže spomaliť.

Diery po zuboch bez ošetrenia veterinárom môžu byť ešte zradné v tom, že sa rýchlo uzatvoria a proces infekcie sa rozvinie pod kožou. Vznikajú rôzne veľké abscesy, ktoré treba otvoriť a odborne ošetriť.

Ak sú rany zošité, nezabudnite zhruba po 10 dňoch ísť dať vybrať stehy.

Vedeli ste?
Absces sa vytvorí krátko 1-2 dni po úraze. Ale aj neskôr. Javí sa ako mäkká, výrazná zdurenina – opuch na mieste rany. Pod ním sa tvorí hnis, ktorý je potrebné dostať spod rany čím skôr!

Autor: MVDr. Monika Martinková
Zdroj: časopis Náš pes