Postup, ako použiť Epsomsku soľ napríklad pri opakujúcich sa zápaloch labiek. Často ide o zápal infekciu spojenú s dráždením a pes, mačka si labku veľmi vyhryzáva. Toto je prvý krok. Vydržte v starostlivosti. Ak nepomôže toto inak VEĽMI účinné riešenie,treba sa na  problém pozrieť iným spôsobom (v závislosti na jeho charaktere). 
Fotografie labiek prezentujúce ochorenie sú ilustračné a sú z internetu. Foto postup – fotografie sú autorské.


Príčinou takých problémov môže byť viac (infekcia, cudzí predmet, alergia), ale u šarpeja je to najčastejšie citlivosť na rôzne infekcie, plesne a kvasinky.
Prejaví sa to opuchom, začervenaním, urputným ohryzávanim si labiek a často hnedým povlakom v medziprstí - tak to začína, takže ak niečo podobné spozorujete, konajte a predídete väčším problémom. 

Prvé a najjednoduchšie, najlacnejšie a VEĽMI ÚČINNÉ  riešenie je kúpeľ v roztoku Epsomskej soli. Je to speciálna soľ, ktorá obsahuje veľa horčíka a iných látok, ktoré výrazne pomáhajú práve pri vyliečení rôznych atopických ekzémov, kožných infekcií často aj nezistenej príčiny... Vyberajte Epsomsku soľ potravinárskej kvality, alebo dbajte, aby nemala iné prísady. Použite čistú, originálnu Epsomsku soľ, aby ste mali istotu, že ide o soľ s potrebnými účinnymi látkami.

Ako postupovať:

  1. Urobte roztok Epsomskej soli s teplou cca 40C vodou v nádobke. Moja vyskúšana koncentrácia je 3-4 kopcovité PL na 4dcl vody. 
  2. Dbajte na to, aby ste podržali každú labku v roztoku v dostatočnom čase (2 -3 minúty min), aby roztok dostatočne vsiakol tam, kam má. Psovi sa to nemusí páčíť, lebo roztok keď účinkuje na problematické miesta môže štípať a pes sa snaží labku vyslobodiť. Treba s tym počítať a zabojovať...stojí to za to...
  3. Po vytiahnutí labky jemne vysušte uterákom a pes nech chvíľu doma ostane na suchom mieste, nech nebehá vonku. Nebude mať chuť si labky vylyzovať, lebo roztok je veĺmi horky, nechutný. Keby predsa, tak tomu zabráňte.
  4.  Urobte tak 2x denne ráno a večer
  5. Podľa stavu tak robte aspoň 5 dní
  6. Po skončení  tejto kúry miesta ešte aspoň 2-3 dni potierajte vhdným krémom napr: Ilugen plus, Aviril, Sudokrém, ktorý pomôže regenerácii nového kožného epitelu. Ten krém môžete dávať aj medzi kúpeľmi ak by sa vám zdalo, že labka je veľmi suchá...

Tieto stavy sa často vracajú...preto buďte dôsledný a čas terapie neskracujte, aj keď sa vám bude zdať, že labky sú už v poriadku.
Takúto "kúpeľ " môžete urobiť aj na rôzne zapálené hot spoty, kožné ekzematické miesta. Je veľmi účinný, ale potrebuje dôslednosť.
!!!NEPOUŽÍVAJTE NA OTVORENÉ RANY!!!
Infekčné problémy labiek sa často prenášajú na uška... Skontrolujte a ošetrite ich včas tiež.
 

 

Autor: Mgr. Viera Staviarska