gravidita – pôrod – laktácia – odstav – rast šteniat
Dobrý chovateľský výsledok závisí nielen od výživy suky v období gravidity a laktácie, ale aj od výživy pred nakrytím, aby bola suka v optimálnej kondícii a optimálnom výživnom stave ešte pred začiatkom reprodukčného obdobia. Ak je totiž suka v horšom výživnom stave a má podváhu, nemusí byť schopná skonzumovať dostatočné množstvo krmiva počas gravidity pre pokrytie svojich vlastných výživných potrieb, ako aj potrieb vyvíjajúcich sa plodov. Nesprávna výživa suky potom vedie k nižšej pôrodnej hmotnosti a zvýšenej mortalite (úmrtnosti) šteniatok. Naopak, nadváha suky pred reprodukčným obdobím vedie k vývoju veľmi veľkých plodov a k dystokii (problémom vytlačiť šteniatka pri pôrode). Tuk, ktorý sa ukladá do svalových vláken, znižuje ich výkon pri pôrode. Obezita gravidnej sučky môže naviac spôsobiť diabetes mellitus (cukrovku). Takže aj pred nakrytím by sučka mala byť kŕmená vysokokvalitným a ľahko stráviteľným krmivom. Malé upozornenie:

Výživa a dojčenie sučky

Výživa a dojčenie sučky
Obdobie gravidity a laktácie je pre sučku najnáročnejšie.
Počas hárania majú viaceré sučky mierne znížený apetít.

Štúdia na 129 sučkách dokázala priemerné zníženie príjmu potravy o 17 % počas estru (hárania, pričom najnižší príjem potravy bol v  období ovulácie. (1.) Toto krátkodobé zníženie príjmu krmiva je prirodzené a  nemá vplyv na fertilitu (schopnosť oplodnenia) ani na veľkosť vrhu u normálnych zdravých sučiek. U väčšiny z nich sa apetít vráti do normálu v priebehu niekoľkých dní.

GRAVIDITA
Vieme, že gravidita u psov trvá v priemere 9 týždňov, teda cca 63 dní (prípustná variabilita je od 56 do 70 dní, podľa presného času oplodnenia v súvislosti s pripúšťaním). U gravidných sučiek menej než 30% rastu plodov sa deje pred 6. týždňom gravidity. Hoci sa plodíky vyvíjajú rýchlo, sú veľmi malé až do poslednej tretiny gravidity. Výsledkom je len veľmi malý vzostup hmotnosti sučky a jej nutričných energetických potrieb počas prvých šiestich týždňov gravidity. (2.,3.) Od šiesteho týždňa sa veľkosť a  hmotnosť plodov zvyšuje výrazne až do konca gravidity. U plodov sa nárast o  viac ako 75 % hmotnosti a  viac ako o polovicu dĺžky udeje medzi 42. a  55. dňom gravidity (3.) Preto je optimálna výživa z hľadiska prísunu energie nutná v posledných 3 týždňoch gravidity, aby bol zaistený ideálny rast a  vývoj plodov. Pokiaľ má sučka ideálnu hmotnosť v čase pripúšťania, nie je nutné zvyšovať kŕmne dávky (z hľadiska obsahu energie) až do šiesteho týždňa gravidity, ale je vhodné používať vysoko kvalitné a ľahko stráviteľné krmivo.

Takže, na rozdiel od rôznych populárnych tvrdení by sa sučke po nakrytí nemala zvýšiť dávka krmiva. (2,3) Odpozorovaný je aj jav prechodného zníženia príjmu krmiva v období tretieho týždňa gravidity. Podobne ako zníženie apetítu, ktoré sa vyskytuje pri háraní, trvá to iba niekoľko dní a  nemá to vplyv na šteniatka.

Po šiestom týždni gravidity by sa mala kŕmna dávka (hlavne príjem energie) sučke plynulo zvyšovať tak, aby v čase pôrodu bola denná dávka o 25 – 50 % (podľa veľkosti vrhu) vyššia než je jej potreba pred začiatkom gravidity. 

Obdobie gravidity a laktácie je pre sučku najnáročnejšie.

Obdobie gravidity a laktácie je pre sučku najnáročnejšie
Telesná hmotnosť sučky by sa počas gravidity mala zvýšiť o 15-25 %
 

Takže, ak má sučka napríklad 15 kg, mala by na konci gravidity vážiť medzi 17 – 19  kg. Tak ako vyvíjajúce sa plody rastú do veľkosti, zmenšuje sa priestor v brušnej dutine na obvyklé roztiahnutie tráviaceho traktu po kŕmení. Preto je rozumné poskytnúť niekoľko menších dávok v priebehu dňa počas posledných týždňov gravidity, aby zmenšujúci sa abdominálny priestor neobmedzoval schopnosť sučky prijať adekvátne množstvo potravy.

Kvôli týmto okolnostiam je dobré, ak krmivo obsahuje viac energie – pomôže to zmenšiť potrebný objem krmiva. Je veľmi dôležité zaistiť v tomto období dostatok jedla, lebo sučky, ktoré majú podváhu, mávajú počas tretej tretiny gravidity problémy udržať si telesnú kondíciu a produkciu mlieka po pôrode. Výbornou pomôckou je pridanie aminokyseliny L-karnitín do krmiva, pretože umožňuje lepšie spaľovať tuky a uvoľniť energiu.

Z hľadiska výživy rozoznávame počas gravidity súk dve odlišné obdobia:

1. Od nakrytia do 42 dňa gravidity je veľmi dôležitá tzv. „micronutrition“, teda kvalitatívna fáza mikrovýživy potrebnej na správne zakladanie orgánov budúceho šteniatka v tele matky. 


2. Posledná tretina gravidity: na 42. deň gravidity je vývoj šteniatok takmer ukončený a nastáva fáza prudkého rastu šteniatok v maternici suky, čomu musí zodpovedať aj obsah energie a bielkovín v krmive matky.


Od začiatku hárania až do 42. dňa gravidity sa v  tele gravidnej suky odohrávajú veľmi dôležité hormonálne (kontrolované mozgom), ale aj telesné zmeny (reprodukčné orgány, mliečna žľaza, metabolizmus). Správnym obsahom energie, bielkovín a  hlavne špeciálnymi nutričnými látkami vieme priaznivo ovplyvniť dozrievanie folikulov vo vaječníkoch, ovuláciu (uvoľnenie vajíčok z  vaječníkov), sexuálnu atraktivitu suky pre krycieho psa, zrohovatenie buniek vaginálnej sliznice, vzostup progesterónu v plazme, vzostup luteinizačného hormónu (tzv. LH peak), samotné oplodnenie a embryogenézu (rozvoj plodov). Najdôležitejšie nutričné zložky (tzv. „EMBRYO SUPPORT“) v prvých dvoch tretinách gravidity sú:

  • EPA/DHA 0,3 % (polynenasýtené mastné kyseliny – eikosapentánová a docosahexánová) na rast zárodku a  neskôr na rozvoj mozgu a  kognitívnych (poznávacích) schopností šteniatka.
  • FOLIC ACID 24 mg/kg (kyselina listová) na zníženie rizika a  prevenciu vzniku rázštepov (vrodená chyba, ktorej výskyt možno ovplyvniť výživou).
  • REPRO MICRONUTRITION (nutričné látky súvisiace s reprodukciou): Betakarotén, Vitamíny E a A, chelátované stopové prvky: Zn, Cu, Mn.

Kvalitatívne hľadisko podávaného krmiva s dostatočným množstvom vyššie popísaných nutričných látok najvyššej kvality je základom výživy v tejto fáze gravidity.

Je vhodné sučku pravidelne vážiť s cieľom udržať jej ideálnu hmotnosť, lebo jej energetické požiadavky sú veľmi stabilné, zárodky sa ešte nevyvíjajú veľmi výrazne a do 42. dňa gravidity nie je potrebný zvýšený prísun energie v potrave. Naopak, ak by v  prvých dvoch tretinách gravidity sučka výrazne pribrala na hmotnosti, malo by to nepriaznivý účinok na jej zdravie: tuk uskladnený v  svalových vláknach bráni intenzívnej svalovej činnosti potrebnej pre vytlačenie šteniat pri pôrode a to môže byť vážnou komplikáciou. Do 42. dňa gravidity by sučka nemala prekročiť svoju optimálnu hmotnosť viac ako o 10%. Teraz už vieme, že by sme nemali sučku prekrmovať v  tejto fáze gravidity. Ale ako je to s  vitamínovými a  minerálnymi doplnkami? Toto je druhá najčastejšia chyba!

RÔZNE DOPLNKY POTRAVY POČAS GRAVIDITY A LAKTÁCIE
Mnoho chovateľov pravidelne dopĺňa krmivo sučky počas gravidity a  laktácie vápnikom alebo vápnik obsahujúcimi potravinami, napr. syr, tvaroh a iné mliečne výrobky. Robia to v dobrej viere, že prídavok minerálov zaistí zdravý vývoj plodov počas gravidity, a takisto, že zlepší produkciu mlieka počas laktácie. Zároveň sa verí, že prídavok vápnika pred pôrodom môže zabrániť vzniku eklampsie (kŕče a odvápnenie) po pôrode. Ale doplnok vápnika alebo akýchkoľvek iných minerálov nie je nevyhnutný pre zdravý rozvoj plodov. Je tomu tak za predpokladu, že sučka konzumuje dobre vyváženú, vysoko kvalitnú komerčnú potravu. Naopak!

Existujú dôkazy, že nadmerný dopl-nok vápnika alebo vitamínu D počas gravidity môže spôsobiť klacifikácie (ukladanie vápnika) v mäkkých tkanivách sučky a spôsobiť telesné deformity vyvíjajúcich sa plodov.

Hoci má sučka zvýšené požiadavky na vápnik počas gravidity a laktácie, je schopná si ich vykryť z krmiva, ktoré jej v období laktácie ponúkame vo väčších množstvách. Počas celej doby gravidity by sme teda sučke nemali pridávať žiadne vitamínové alebo minerálne doplnky, lebo kvalitné krmivo všetky tieto zložky obsahuje v správnom pomere. Obzvlášť chúlostivé je pridávanie vápnika, lebo to môže spôsobiť vážne neurologické problémy. V žiadnom prípade nepredídeme popôrodnej eklampsii (odvápneniu) tým, že budeme vápnik dopĺňať počas gravidity. Dospelá sučka si vie regulovať príjem vápnika z  potravy a  nevie ním hospodáriť tak, aby by si urobila nejaké pomyselné zásoby, ktoré by využila v popôrodnom období pri produkcii mlieka. Naopak, jej organizmus sa „nastaví“ na zvýšený prísun Ca, ale po pôrode, keď sa zvýšia straty vápnika laktáciou, sa jej metabolizmus „zrúti“ a  dostavia sa typické príznaky „odvápnenia“: zrýchlený dych, rozšírené zorničky, kŕče, zvýšená teplota. Toto je však už život ohrozujúca situácia, odkázaná na rýchly veterinárny zásah fomou vnútrožilovej aplikácie vápnika. Práve týmto dramatickým situáciám možno predísť používaním správneho krmiva počas rôznych fáz reprodukčného cyklu.

PÔROD
Rozvoj mliečnych žliaz a  produkcia mlieka sa zvyknú vyskytnúť 1 až 5 dní pred pôrodom a mnoho sučiek odmieta potravu 12 hodín pred pôrodom. Mierny pokles telesnej teploty 12 – 18 hodín pred začiatkom pôrodu je pomerne dobrý indikátor na odhad času pôrodu.
Keď už je po pôrode a sučka vrhne všetky mláďatá aj placenty, a  keď šteniatka nerušene odpočívajú, mali by ste sučke podať čerstvú vodu a krmivo. Väčšina sučiek začne prijímať krmivo do 12 hodín po pôrode. Ak je to nevyhnutné, môžete podporiť apetít sučky zvlhčením jej granulovaného krmiva teplou vodou. Pridanie vody do krmiva takisto zabezpečí adekvátny príjem tekutín. Aby bola sučka správne pripravená na laktáciu, mala by mať po pôrode o 5 – 10 % vyššiu hmotnosť ako pred pripúšťaním.

Praktické tipy na kŕmenie v období gravidity:

  • Používajte ľahko stráviteľné a energeticky a nutrične denzné (koncentrované) krmivo.
  • Nezvyšujte kŕmnu dávku do 6. týždňa gra-vidity. Optimálne krmivo pre toto obdobie obsahuje cca 3.900 – 4.1000 kcal/kg ME.
  • Niekoľko menších porcií v priebehu dňa v poslednom štádiu gravidity. V poslednej tretine gravidity by krmivo malo obsaho-vať cca 4.300 kcal/kg ME.
  • Ku koncu gravidity zvýšte príjem energie približne 1,25 – 1,5 násobne viac oproti kŕmeniu pred nakrytím.
  • Sučky by ku koncu gravidity nemali pribrať viac ako o 15 - 25%.
  • Sučky by po pôrode mali vážiť o 5 – 10 % viac ako pred pripúšťaním.

Autor: MVDr. Ladislav Smatana
Zdroj: časopis Náš pes

Súvisiace články
08.11.2021
Fyziologický pôrod
27.12.2021
Genetika pre chovateľa