Spojenie kurkumy s čiernym korením môže zosilniť jej účinky.
Výskum v posledných rokoch potvrdil, že kurkuma má liečivé vlastnosti. Ľudia ju vnímajú iba ako korenie. Rovnako čierne korenie môže pozitívne vplývať na zdravie.

Kurkuma aj čierne korenie majú aktívne zložky, ktoré prispievajú k ich protizápalovým, antioxidačným a imunologickým vlastnostiam.

Kľúčové zlúčeniny kurkumy sa nazývajú kurcuminoidy. Kurkumín samotný je najúčinnejšou zložkou a zdá sa, že hrá najdôležitejšiu úlohu v tomto procese.

Ako polyfenol má kurkumín niekoľko zdravotných výhod. Je to silný antioxidant a má protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti.

Jedným z najväčších nevýhod kurkumínu je však to, že sa v tele dobre neabsorbuje. Čierne korenie obsahuje bioaktívnu zlúčeninu piperín, ktorá je alkaloidom podobným kapsaicínu, aktívna zložka nachádzajúca sa aj v čili prášku a kajenského korenia.

Ukázalo sa, že piperín pomáha zmierňovať nevoľnosť, bolesti hlavy a zlé trávenie a má tiež protizápalové vlastnosti. Jeho najväčšou výhodou však je, že je schopný zvýšiť absorpciu kurkumínu.

Piperín zvyšuje absorpciu kurkumínu!

Pomáhajú pri trávení
Indická medicína sa spoliehala na kurkumu, ktorá pomáha s trávením po tisíce rokov. Moderné štúdie podporujú jeho používanie a ukazujú, že môžu pomôcť zmierniť kŕče a plynatosť čriev.
Preukázalo sa, že piperín zvyšuje aktivitu tráviacich enzýmov v čreve, čo pomáha telu rýchlejšie a ľahšie spracovávať jedlo.

Okrem toho protizápalové vlastnosti kurkumy a piperínu môžu pomôcť pri znižovaní zápalu čriev, čo môže pomôcť pri trávení.

V kombinácii majú kurkumín a piperín zvyčajne väčší vplyv na zápal, trávenie, zníženie bolesti a boj proti rakovine. Keďže piperín zvyšuje absorpciu kurkumínu v tele až o 2 000%, kombinácia týchto korení zvyšuje ich účinky. Môžu znižovať zápal a zlepšovať trávenie, najmä vo forme doplnku stravy, alebo v kombinácii s liekmi na dané ochorenie.

Zdroj: Healthline, Literatúra in the file

Súvisiace články
27.12.2021
Turmetic – Kurkuma - Zázračná potravina?
Súvisiace produkty