Dr. Richard Allport je veterinárom od roku 1973. S používaním prírodných produktov pri liečbe svojich zvieracích pacientov začal v roku 1983, povedal: „ Posledných 30 rokov som väčšinu času strávil liečením zvierat prírodnou terapiou, liekmi a doplnkami. Počas tohto času často došlo k dramatickému nárastu záujmu o nejaký „zázračný“ doplnok, potom znova o nejaký iný.

Ale prírodná terapia nie je nič zázračné a vždy existujú nové objavy, na ktoré sa treba zamerať v oblasti naturálneho zdravia.“

Mnoho z týchto „nových objavov“ je známych už dlhý čas. Napríklad kurkuma – používa sa už celé stáročia, nielen ako veľmi známa prísada do jedál, ale aj ako zdravie prinášajúci liečebný doplnok.

Štúdie preukazujú účinnosť kurkumy pri zápalových procesoch. Výskum publikovaný v roku 2014 ukazuje lepšiu účinnosť ibuprofenu v spojení s podávaním kurkumy u ľudí s artritídou, zatiaľ čo štúdia v roku 2004  preukázala lepšiu účinnosť kurkumy oproti aspirínu a ibuprofenu a aj oproti protizápalovým liekom celkovo.

Dr. Sarah Brewer, medicínska riaditeľka spoločnosti Healthspan, dodáva:

Kurkuma znižuje zápal znížením tvorby zápalových látok. Podobne ako aspirín pomáha znižovať abnormálne zrážanie krvi. Ale na rozdiel od aspirínu a ostatných nesteroidných protizápalových liekov nespôsobuje peptidické vredy a môže sa úspešne používať pri liečbe.

Podobné štúdie existujú aj u psov, napríklad správa v časopise Research in Veterinary Science v roku 2016 potvrdzuje protizápalový účinok kurkumy u psov s artrózou. Dr. Allport vysvetľuje: „Keď sa vrátime k výskumu na zvieratách, štúdia z roku 2015 ukazuje pozitívny efekt nielen na tráviaci trakt u potkanov so syndrómom dráždivého čreva, ale aj zlepšenie mozgových funkcií, vďaka čomu sa cítili menej úzkostne a depresívne. V štúdii v roku 2001 bolo 21 psov infikovaných oblými červami v priebehu 2 týždňov vyliečených prírodnou terapiou obsahujúcou aj kurkumu.“

Prirodzene, nie všetky štúdie sú presvedčivé, ale existuje stále viac vedeckých dôkazov, ktoré sa pridávajú k storočiam používania kurkumy v tradičnom liečiteľstve, ktoré potvrdzujú účinnosť kurkumy pri zápalových stavoch.

Preklad článku Dr.Richarda Allporta

Originál článku – anglická verzia v PDF TU.

Súvisiace články
27.12.2021
Turmeric + piperín. Prečo?
Súvisiace produkty